Könyvajánló-Lorántffy Zuszsanna szakácskönyve

Cum grano salis

2016-ban jelent meg  a Sárospataki Református Egyházközség kiadásában“Cum grano salis” című könyv, mely a város történetének legmeghatározóbb női személyisége, Lorántffy Zsuzsanna nagyasszony korából származó étel- és süteményrecepteket, kultúrtörténeti írásokat, korabeli levelezésekből szemelvényeket tartalmaz. pic_cum_grano_salis_2a.jpg

Komoly forráskutatások után a recepteket két mesterember írta, Márki Bertalan István mesterszakács és Kövér Zsolt mestercukrász. Mindketten Sárospatakon élnek, és református gyülekezet meghatározó tagjai. E könyvecskével Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony emlékének adóztak, akinek oly’ kedves otthona volt a sárospataki vár. Néhány tárgyi emlék is megmaradt tőle, ezért a receptek mellé „cum grano salis” egy kis konyhatörténeti és kultúrtörténeti ízelítőt is adnak. A korabeli metszetek részben Comenius művéből, az „Orbis pictus”-ból valók, amelyet a jeles pedagógus Sárospatakon írt, éppen Lorántffy Zsuzsanna bőkezű támogatásának köszönhető békés évei alatt.

Lorántffy Zsuzsanna a Példabeszédek könyvének „derék asszonya”. Naponta olvasta a Bibliát, amelyből erőt és bölcsességet merített. Cum grano salis” – „egy csipetnyi sóval” – mondja a latin szólás. Ételek leírásában gyakran találkozunk ezzel a kifejezéssel.

A könyvecske, amelyet kezében tart a Kedves Olvasó, ezt a címet kapta, mert recepteket közöl, mégpedig három fejezetben: 17. századi ételek, 17. századi édességek és hagyományos hegyaljai, hegyközi és bodrogközi ételek.